De Geldmachine

'Het is niet mogelijk een probleem op te lossen met dezelfde manier van denken, welke het probleem veroorzaakt heeft' -Albert Einstein.

Stel je eens voor dat je - net als de bank - je eigen geld kunt creëren, zo maar, uit het niets. Wie zou dat nou niet willen? Naar mijn idee - en vooral in deze tijden van de door de banken bedachte crises - wil iedereen dat wel. Een druk op de knop, en hopla, weer € 10.000,-- op je rekening erbij. Elke dag een 'Zwitserleven gevoel'. Heerlijk toch? Helaas blijft het bij een droom want zelf geld creëren uit het niets zoals de banken het al eeuwen doen, is voorbehouden aan de banken alleen. Daar hebben 'ze' wel voor gezorgd. Geld is van de bank. Niet van de gebruikers. Die mogen het geld van de bank als ruilmiddel gebruiken. Het geld op zich is net zoveel waard als het papier waar het op gedrukt is. De waarde die wij er aan hechten wordt uitgedrukt door het getal dat op de munt of biljet staat. Afgesproken hebben we dat als een auto € 10.000,-- kost, dit met een papiertje met daarop ' 10.000,-- EURO' net zoveel waarde heeft als de auto en dus 'met elkaar geruild' kunnen worden. Van eigenaar verwisselen. Ruilhandel. En daar je tot op heden nog steeds niet met een vrachtwagen aardappels een auto kunt 'kopen' (lees: ruilen), moeten we het nog steeds met dat verrekte geld doen.

Maar goed. Geld creëren uit het niets. Daar had ik het over. Wie wil dat nou niet? Ik in ieder geval wel. Net zoiets als dat internet bankieren. Bedrag invullen, je eigen rekeningnummer invullen, op 'enter' drukken en hopsakee, effe snel € 250.000,-- op je rekening bij geschreven. Heerlijk. Zo, en nu eerst even naar de Mercedes-dealer voor een nieuwe boodschappen wagen. Wat zou het toch mooi zijn als het zo zou werken, maar helaas pindakaas, de praktijk laat anders zien. Geld lenen kost geld. Koop een huis van € 400.000,-- en je betaalt aan het eind van de rit € 1.000.000-- Dit gezien de meeste mensen een hypotheek voor 30 jaar afsluiten. Laten we nu eens als gemiddelde rente 5% aanhouden. 30 x € 20.000,-- = € 600.000,--. Je betaald dus aan het einde van de rit (€ 400.000,-- huis + € 600.000,-- rente) € 1.000.000,-- (1 miljoen!) terug aan de bank. En da's buiten lekker zaken doen, een zeer lucratieve handel. Dus hoe geweldig zou het wel niet zijn als je je huis of bedrijfspand de helft goedkoper kunt laten bouwen en geheel renteloos te laten financieren? 'Wat zegt U? Of ik gek ben geworden?' Nee hoor, niks aan de hand. Ik ben van mening dat het werkelijk mogelijk is een nieuwe, duurzame SamenLeving op te zetten zonder geld en met overvloed voor iedereen. 'Een samenleving zonder geld opzetten?' Nee, een SamenLeving zonder geld met overvloed voor iedereen, gebaseerd op vermogen en kapitaal in plaats van geld. Geen geld dus. De enige voorwaarde is dat we het SAMEN moeten doen. Dat is alles. Dus als je mij vraagt of het mogelijk is om - zoals de banken al eeuwen doen - vanuit het niets geld te creëren, dan is mijn antwoord daarop 'Ja, dat is volgens mij - en ik wil benadrukken dat ik in deze slechts een boodschapper ben - mogelijk. Maar hoe? Voordat ik uit ga leggen hoe dit mogelijk is, wil ik eerst een vraag stellen. Denk er eerst eens rustig over na. En als je het antwoord niet weet, schaam je niet want je bent absoluut de enige niet. Het is ook nogal wat om je gehele bestaande programmering over geld compleet om te draaien en andersom te leren denken, want wat is 'geld' eigenlijk? En wat is 'vermogen' en wat is 'kapitaal'? En waarom spreekt men wel van 'bankkapitaal' en niet van 'bankgeld'? Of heeft een bank geen geld maar kapitaal en hoeveel vermogen heeft dan een kapitalist? Jeetje, wat een vragen allemaal en geen wijs uit te worden voor de leek. Vooral niet voor personen die tijdens de middelbare schooltijd voor boekhouden gemiddeld een 3.2 hadden zoals ik. Nee, boekhouden was dan niks voor mij maar toch begrijp ik dit want er zit logica in. En als je die eenmaal doorziet, bingo! De vraag die ik wil stellen is: 'wat is het verschil tussen 'geld', 'vermogen' en 'kapitaal''? Antwoord: 'met 'geld' kun je 'vermogen' kopen dat als 'kapitaal' in de boekhouding vermeld wordt'. Simpel toch? Nee? Oke, let op:

Ik ga naar de bank en zeg dat ik € 10.000,-- nodig heb voor een andere auto. Geen probleem, ik kan dat geld lenen. Hoe gaat dat lenen eigenlijk en wat doet de bank er voor? 'Klik', dat is alles wat de bank er voor hoeft te doen om mij geld te lenen. Gewoon een keer op 'enter' drukken en het geld is aan mij geleend, als digitale getallen op mijn rekening bijgeschreven. Wil ik geld van mijn rekening hebben dan naar de flappentap om het geld uit de muur te trekken. Geen grote bedragen graag want dan moet je weer naar binnen. En wel even 26 miljoen weken van tevoren aanvragen als je bij de bank contant geld op wilt nemen want zelfs de banken hebben geen geld (meer) in huis. Om mijn auto te kopen kan ik dus twee dingen doen: cash betalen of via internet bankieren overboeken. Voor de eerste methode heb ik geld nodig, voor de tweede een computer met internetverbinding. Welke methode ik ook kies, de bank rekent voor de druk op de 'enter' knop rente. Geld lenen kost geld. Rente dus. Zoveel procent rente voor slechts een druk op een toetsenbord. Handig systeem dat banken gedoe. Rijk worden met rente over niks. Rijk worden voor de banken dan, de burgers worden armer. Vooral nu ten tijde van 'crises', nu de overheid het belastinggeld van de burgers heeft gestolen en aan de banken heeft gegeven. De rijken worden rijker, de armen worden armen. Niets nieuws onder zon, zo is het al duizenden jaren. De geschiedenis herhaalt zich. De kerk houdt het volk dom, de politiek (Lees: de bank) houdt ze arm. Tijd voor iets anders dus.

Anyway, ik heb in ieder geval die € 10.000,-- op mijn rekening staan en kan die auto gaan kopen die ik gezien had. Een gave klasieke Benz uit 1957. Wat een mooie kar. Maar, eigenlijk niet mijn eigen auto want ik heb het geld moeten lenen bij de bank. En die wilde een onderpand. Mijn auto. Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik geen geld meer heb - de dealer heeft mijn geld nu (die het vermoedelijk weer naar de bank brengt) - en geen auto heb daar de bank mijn auto als onderpand wil hebben voor het geval ik niet betalen kan. En stel dat ik door wat voor reden dan ook aan het eind van de maand niet kan betalen dan ben ik en mijn geld kwijt en mijn auto, want die moet ik natuurlijk direct inleveren bij de bank. 'Ga niet langs start, ontvang geen € 20.000,-- en ga direct naar de gevangenis.' Alles is van de bank. Graai, graai. Maar hoe komt die bank eigenlijk aan geld en waarom moet ik rente betalen voor een keer 'enter' en hoe zit dat met 'vermogen' en 'kapitaal'?

Zodra ik die € 10.000,-- heb geleend en de bank mijn auto als onderpand heeft, gebeurd er iets vreemds: 'geld' veranderd in 'vermogen' en eindigt als 'kapitaal'. Door met 'geld' (van de bank) een auto te kopen, koop ik 'vermogen'. Mijn auto is 'vermogen'. En daar 'mijn auto' als onderpand fungeert en deze dus van de bank is, is dit 'vermogen' dus automatisch ook van de bank. En dat 'vermogen' (mijn auto ter waarde van € 10.000,--) staat bij de bank op de balans. En aangezien er 'balans' dient te zijn, moet er aan de andere kant van de balans ook iets staan. Je kunt wel voor € 10.000,-- aan vermogen op de balans zetten, maar wat zet je aan de andere kant? Juist, 'kapitaal'. Je zet de computer aan, tikt '10.000' in, drukt op 'enter' en klaar is kees: aan de andere kant staat voor '10.000' aan kapitaal op de balans. Hoe simpel kan het leven van een bank zijn. Maar nu de natuurlijk de vraag: 'wat doet die bank met dat kapitaal?' Vermogen kopen. Bij andere banken. En zaken doen. Kopen en zaken doen van mijn auto die ik met geleend geld heb gekocht en die de bank als onderpand als vermogen op de balans gezet heeft en daarmee voor zichzelf voor 10.000 aan kapitaal gecreëerd heeft. Ik wil ook wel bankdirecteur zijn. De hele dag een beetje op die 'enter' knop rammen en rijk worden met niks. That's it. Rijk worden met gebakken lucht. Da's beter dan oliebollen bakken. Dat is geld. Geld is gebakken lucht. Een ruilmiddel. Meer niet. En om dit ruilmiddel - dat van de bank is - te gebruiken, moeten we allemaal rente betalen. Iedereen en voor altijd. Alles is van de bank...

Nog een keer maar dan anders: Als ik geld leen bij de bank, dan wil de bank een onderpand van mij hebben. De volgende stap is dat de bank op mijn bankrekening (een stukje) bijschrijft. De bank schrijft dus geen geld bij op mijn rekening maar slechts digitale getallen die de bank als kapitaal zelf geschapen heeft met behulp van mijn vermogen dat men als onderpand gebruikt voor mijn lening. Zelf zie ik in het geheel geen geld. Ik stuur het bankkapitaal van mijn bankrekening naar de bankrekening van de persoon waar ik mijn vermogen (bijvoorbeeld een auto) gekocht heb. Dat vermogen wordt in mijn boekhouding verwerkt en als kapitaal op de balans geplaatst. Het kapitaal op mijn eigen rekening is net zoveel als het kapitaal dat ik de bank verschuldigd ben, alleen kan ik de bank niet met mijn eigen kapitaal terug betalen. Deze absurde situatie is mogelijk doordat het kapitaal van de bank een gemeenschapskapitaal van de banken onderling is. Je zou kunnen stellen dat het een soort van digitaal ruilsysteem is dat de banken onderling gebruiken. Wil je wat van dat bankkapitaal gebruiken, dan kun je dat lenen waarover je vervolgens rente betaalt. Die lening krijg je uitbetaalt in geld. Je kunt jou schuld aan de bank dus uitsluitend met geld (en rente!) terug betalen en niet met het kapitaal dat op je balans staat. Het enige wat je met je eigen vermogen en kapitaal kunt doen is om dit als onderpand te gebruiken om daarvoor bij een bank geld (waardeloos papier) te lenen. En met dit waardeloze papier kan het gepeupel weer onderling spullen (vermogen gaan ruilen, spullen die in veel gevallen spullen (vermogen en dus kapitaal) van de bank zijn...

Geld lenen kost geld zegt de reclame die je tegenwoordig van alle kanten en op alle mogelijke manieren om je oren vliegt. Iedereen en alles wordt knettergek gemaakt met allerlei overbodige reclame troep waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Vijfenzeventig procent van de tijd zijn we bezig met het in stand houden van een leefstijl die uitsluitend ten goede komt aan de banken. Denk hier maar eens over na als je wilt, want waar werken we eigenlijk voor? Of wellicht is de vraag beter gesteld als ik deze zo formuleer: 'waar leven wij voor...?' Om geboren te worden en vervolgens op 12-jarige leeftijd een keuze te moeten maken waar je voor de rest van je leven aan vast zit? Elke dag maar weer naar dat suffe pokkewerk terwijl er zo verschrikkelijk veel leuke dingen te beleven zijn. Ik heb helemaal geen zin om 's ochtends om 7 uur op te staan om vervolgens 5 dagen per week voor alle luxe, de bank en belasting aan het werk te gaan... Waarom doen wij dat en waarom doen we niet meer leuke dingen? Omdat we allemaal druk bezig zijn met het terug betalen van de schuld aan de bank. En hoe komt dat? Omdat er in Den Haag een stelletje sukkels zitten die wij er elke 4 jaar weer gaan betalen om de heel Nederland nog verder richting Bananenrepubliek te doen voeren. Deze sukkels weten niet met geld om te gaan en gooien het met bakken over de balk. En daarom hebben de sukkels elke keer geld tekort om alles te betalen. En aangezien de sukkels ook rekeningen moeten betalen om Bananenland Nederland te laten draaien - zeggen ze - lenen ook deze sukkels geld bij de bank. Ja, maar dan wel bij de Nederlandsche Bank. De naam van deze bank doet vermoeden dat de bank van Nederland is, van ons dus, maar niets is minder waar.

En daar de sukkels bij deze bank geld lenen, moet er rente betaalt worden. En die rente betalen de sukkels terug door aan het volk belasting te heffen. In feite zou je dus kunnen stellen dat we (via de sukkels) belasting betalen aan de bank. Alles is voor de bank.

En als we het nu toch over het betalen van belasting hebben, kunnen we de volgende vraag stellen waarom en aan wie betalen we eigenlijk belasting? Over het algemeen is het antwoord dat we met het betalen van belasting het systeem in stand te houden waar we momenteel in leven en – laten we eerlijk zijn – met z’n allen aan kapot gaan. Belasting betalen we aan de regering. En de regering leent geld bij de Nederlandsche Bank die ze met het belastinggeld van de burgers terug betaalt. In feite betaalt de Nederlandse Burger belasting aan de bank. Denk daar maar eens goed over na. Belasting wordt geheven om het door de regering geleende geld aan de bank terug te betalen. Daarom betalen we met z’n allen belasting en daar geld lenen geld kost, is er altijd geld te kort en wordt alles alleen maar duurder. Leen € 100,-- en je betaalt € 120,-- terug. Er is dus altijd geld te kort. En daarom betalen wij belasting en wordt alles duurder omdat de bank het uitgeleende, waardeloze papier waarop diverse getallen in euro’s staan, terug wil hebben.

Maar goed. Terug naar de 'enter knop'. De knop waarmee we zelf kapitaal kunnen creëren. Net zoals de bank doet. Klik, klaar en kopen maar. Is dit mogelijk? Ja, dit is mogelijk en helemaal sinds de PC zijn intreden gedaan heeft. Bill Gates voorspelde 10 jaar geleden al het einde van de banken. Niet dat er geen banken meer nodig zouden zijn maar gewoon omdat je met een PC digitaal kunt bankieren. Je hebt in feite geen geld meer nodig, slechts een computer waarmee je elkaar met kapitaal kunt betalen. Er komt in het geheel geen geld meer aan te pas, uitsluitend vermogen en kapitaal. Het systeem waar ik het over heb is een systeem dat gebaseerd is op het creëren van vermogen en kapitaal heet 'Citizen Multi-National International', ofwel CMN International. CMN is ontwikkeld door Hank Monrobey nadat hij in de jaren 1960 in een Luxemburgse bank er achter kwam dat een bank niet met geld werkt maar met kapitaal. En – zo zal Hank gedacht hebben – als een bank dat kan, kan ik het ook. De grote vraag is dus: hoe werkt CMN? Je zou kunnen stellen dat CMN een handelsorganisatie en bank tegelijk is. Stel je voor dat een boer 10.000 liter melk via CMN aanlevert. Werkelijke waarde: € 2.500,--. Boer verhandeld melk via CMN. Op het moment dat de boer de melk via CMN verhandeld, wordt CMN (economisch) eigenaar van de melk, maar aangezien de boer zelf ook CMN is, blijft de melk dus eigenlijk van hemzelf. De boer blijft juridisch gezien eigenaar van de melk, CMN de economische eigenaar. En aangezien het ‘vermogen’ van de melk € 2.500,-- bedraagt, zet CMN dat bedrag als kapitaal op de rekening van de boer. 'Enter', en de boer beschikt over zowel de melk, het vermogen en kapitaal. Dit kapitaal is door de boer direct te gebruiken om andere bij CMN aangesloten bedrijven te betalen. Doordat de CMN een besloten fiscale eenheid is, kan er door de aangesloten bedrijven onderling me kapitaal betaalt worden. Het vermogen van een bedrijf kan bij CMN direct als bruikbaar kapitaalingezet worden. Daar CMN geen rente berekent en het gehele proces van melk tot kaas naar consument binnen CMN plaatsvindt, kan er dus goedkoper geproduceerd worden.

Maar dat is handig. Dat doen die hele grote jongens ook. Die hele grote Multi Nationals die wereldwijd opereren zijn eigenlijk een heel groot bedrijf. Ook die grote Multi Nationals werken op exact dezelfde manier als CMN: onderling ruilen met kapitaal dat gebaseerd is op eigen vermogen. Een boekhoudkundige verschuiving va digitale getallen. En dat is heel wat anders dan we momenteel doen. Nu lenen we geld bij de bank, betalen rente, kopen vermogen, plaatsen daarvoor kapitaal op onze balans waar we vervolgens geen moer mee kunnen. Ja, we kunnen naar de bank rennen om nog deze bank nog meer onderpand (vermogen) te geven waardoor we nog meer geld kunnen lenen met als resultaat dat de bank over onze vermogen uit het niets nog meer bankkapitaal kan creëren. In het kort gezegd zijn we compleet achterlijk bezig. We zakken steeds verder weg in het moeras dat door het bankwezen gecreëerd is. We hebben het alleen nog niet in de gaten. Vandaar dit artikel. Hopelijk kan dit artikel bij de lezer de interesse wekken om zich in alternatieve systemen zoals CMN te verdiepen. Oké, ik geef eerlijk toe dat deze informatie nogal wat vraagt van je voorstellingvermogen. Ook ik had enige moeite om deze materie te kunnen begrijpen maar toen eenmaal het kwartje viel, werd het mij duidelijk dat CMN de basis kan leggen voor een Natuurlijke Economie die gebaseerd is op vermogen en kapitaal in plaats van geld. Vandaar dat ik benadruk dat ik in deze slechts een boodschapper ben die, zelfs na diverse gesprekken met Hank Monrobey nog steeds enkele vragen heeft. Het is ook wat. Vergeet geld en denk in vermogen en kapitaal. Dit vergt een compleet ander denksysteem dan we tot op heden gedaan hebben, vandaar dat CMN voor veel mensen onduidelijk zal zijn. Maar toch zou ik graag willen dat meer mensen zich in de materie van CMN gingen verdiepen. Ondanks dat je in eerste instantie mogelijk niet veel van CMN zult begrijpen, vraag ik je toch om de diverse slides shows op de website van CMN te bekijken. Oké, het is verschrikkelijk veel informatie en ook nog eens informatie die compleet tegenovergesteld is van hetgeen je geleerd is, maar toch, als ook bij jou uiteindelijk het kwartje valt, dan zal ook jij begrijpen aan welk systeem we momenteel overgeleverd zijn. Het systeem waar we momenteel in proberen te overleven, brokkelt met de dag verder af. En als we het lef hebben en diep in ons hart durven kijken, dan zullen we moeten toegeven dat we met onze door de reclame aangewakkerde hebzucht, er een grote puinhoop van gemaakt hebben. De aarde en haar bewoners zijn ziek, op sterven na dood. We hebben NU de keus: gaan we verder met de 'Oude Economie' waar we momenteel in verzuipen of hebben wij als Nederlanders het lef om over te stappen op nieuwe systemen zoals de 'Natuurlijke Economie' van Hank Monrobey's CMN? Die keus is niet aan de regering of aan de banken, maar de keus die onze wereld zal drastisch zal veranderen is aan niemand minder dan onszelf. We zijn vergeten dat wij als burgers van Nederland de baas zijn van dit prachtige land maar die macht elke 4 jaar uit handen geven van de regering, euh, bank. Dus laten wij die macht niet meer uit handen geven maar zelf de Teugels der Vooruitgang bedienen. Dat kunnen wij, daar zijn we toe in staat als we het maar SAMEN doen. Eendracht maakt Macht. En dat is iets waar ze in Den Haag heel erg bang voor zijn...

Robert; van de familie Boerman 2011