Eco Lodge (ic)

Eind 2004 kreeg ik het Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder in handen. In dit op humoristische wijze geschreven boek staat eigenlijk niets dat je nog niet wist, maar de manier waarop het geschreven staat, doet je nadenken over diverse zaken in het dagelijkse leven. Waar het in feite op neer komt is dat iedereen zijn of haar eigen werkelijkheid creëert. In feite doet iedereen dat elke dag al op een onbewust niveau, maar toch zijn daar maar weinig mensen bewust mee bezig. De film ‘What the Bleep do we (K)now?’ is een goed voorbeeld van hoe je je eigen werkelijkheid kunt creëren. Van dit standpunt uitgaande ben ik eens na gaan denken over het plan waar ik al jaren mee rond loop: een kenniscentrum opzetten waar oude en nieuwe kennis verzameld en gedeeld kan worden. En dan moet je jezelf niet gaan beperken door klein te denken, nee gewoon lekker groot denken. Zo groot als het maar kan. Zo gezegd, zo gedaan.

Vervolgens ben ik gaan denken, creëren dus, aangezien alles om ons heen ooit als een gedachte is begonnen. Het toetsenbord waar ik nu deze letters mee op het scherm tover, is ooit door iemand bedacht. Gedachten dus. Vandaar dat je eerst goed moet nadenken over wat je wilt om dat vervolgens uit te gaan voeren/materialiseren. Een kenniscentrum dus. Da’s mooi, maar hoe verder?

Enkele weken later spreek ik een goede vriend van mij en vraag hem wat hij zou doen met een groot stuk grond. Nou, daar wist hij wel raad mee, temeer omdat hij de afgelopen drie jaar vanuit het niets, en eigenlijk met niets, 2000 vierkante meter grond heeft omgetoverd tot een prachtige groenten- en kruidentuin, compleet met vijver, kas en wat al nog niet meer. Hij vertelde wat hij graag nog meer zou willen realiseren, maar dat hij daarvoor niet genoeg ruimte had. Ruimte is het probleem niet vertelde ik hem en legde hem het plan voor. Daar heeft ook hij zijn gedachten over laten gaan en het resultaat was dat er nu al twee mensen over nadachten …

Weer een aantal weken later spreek ik een goede vriendin van mij die ik het plan ook voorleg. Zij begreep direct de bedoeling en kwam met stapels ideeën op de proppen; ideeën die overigens naadloos aansloten bij de al bestaande ideeën (gedachten). Nu waren het al drie mensen die aan het denken (creëren) waren …

Al met al resulteerden deze plannen eind 2005 in de oprichting van de stichting ‘Eco Lodge (ic), Ecologische Kenniscentrum voor Educatie en Onderzoek’ in de ruimste zin van het woord. Een kenniscentrum dus, maar hoe verder? Gewoon verder gaan met denken: creëren dus. Nou wilde het toeval dat er in ons dorp Brummen in 2005 een nieuwe burgemeester werd benoemd. Een jonge VVD-er (40), die direct na zijn aantreden liet blijken Brummen op de kaart te willen zetten. Aangezien dit ook ons voornemen was , is er een afspraak met hem gemaakt om eens te horen wat voor plan deze nieuwe burgemeester van plan had. Zeggen is één, maar doen is twee. De plannen van de burgemeester waren helder en duidelijk: in Brummen zelf was niet veel te doen en daar wilde hij verandering in brengen. Ook was de gemeente druk doende om een bestemmingsplan voor het buitengebied tot 2030 te ontwikkelen en – liet de burgemeester duidelijk blijken – ons project paste naadloos in dit gemeentelijke plan, genaamd ‘Ligt op Groen’.

Na dit uitermate positieve gesprek hebben we een beknopte brochure in elkaar gezet waarin een aantal van onze gedachten beschreven stond. Deze brochure is enkele weken later tijdens een tweede gesprek aan de burgemeester overhandigd, die hem door zou spelen aan de verantwoordelijke wethouder die dan weer contact met ons zou opnemen. Ook de wethouder was zeer te spreken over onze plannen en zo kon het gebeuren dat we voor we het wisten de volledige medewerking van de gemeente Brummen toegezegd kregen …

Tja, en toen? Gewoon doorgaan met denken, creëren dus. Al snel kwamen we tot de conclusie dat we een investeerder nodig hadden, evenals een architect, iemand met ervaring in de bouwwereld, een leemspecialist, etcetera, etcetera. Maar waar halen we al die mensen vandaan? Simpelweg door er aan te denken. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook. Zodra je gedachten zijn uitgewerkt, zeg je dit hardop en klaar is Kees. Inmiddels zitten we met een architect om de tafel; kunnen we rekenen op de medewerking en expertise van een leem- en tadelactspecialist; is een directeur van een groot bouwbedrijf bereid zijn kennis te delen en mee te denken; en heeft een mogelijke investeerder veel belangstelling voor ons project getoond. En dat allemaal doordat we op een bepaald moment zijn begonnen met denken (creëren). Maar wat willen we nu creëren? Een ‘Ecologisch Kenniscentrum voor Educatie en Onderzoek’ klinkt natuurlijk prachtig, maar wat houdt dat precies in en wat zijn wij daarmee van plan?

Het grootste onderdeel van het project krijgt de benaming ‘Educatieve Tuinen’. Hiermee wil de stichting Eco Lodge (ic) haar bijdrage leveren op het gebied van zowel persoonlijke ontplooiing als cultuur. Buiten diverse thematuinen (onder andere een watertuin, vuurtuin, groentetuin, en kruidentuin) valt hieronder ook een schooltuin. Dit omdat de meeste kinderen tegenwoordig denken dat melk uit de supermarkt komt en dat een koe uitsluitend bedoeld is voor reclamedoeleinden en paars dient te zijn. Kinderen kunnen in de ‘Educatieve Tuinen’ onder deskundige leiding leren wat er gebeurt als je een zaadje in de grond stopt en wat er voor nodig is om een goed resultaat te verkrijgen. Ook waar de melk werkelijk vandaan komt en hoe dat uit een koe te krijgen.

De eerste uitsluitend positieve reacties van enkele basisschoolleraren zijn inmiddels binnen. Men ziet dit wel zitten. Verder moet er gedacht worden aan het realiseren van onder andere een educatieve bakkerij en het bouwen van een broeikas voor de teelt van ecologische groenten en het verwarmen van gebouwen. Maar niet alleen de jeugd (die de toekomst heeft) komt aan bod, ook voor senioren zal er genoeg te doen zijn. Deze mensen beschikken vaak over veel ervaring en kennis, die vanwege hun (pensioengerechtigde) leeftijd nergens meer voor ingezet worden. Datzelfde geldt voor mensen die zijn afgekeurd voor een reguliere baan. En dat is jammer, want wij zijn van mening dat je die kennis moet gebruiken en overdragen aan toekomstige generaties om zodoende geen kennis verloren te laten gaan. Vandaar dat er ook seniorentuinen gerealiseerd gaan worden, alsmede het bouwen en exploiteren van een ecologische boerderij met op beperkte schaal veeteelt en pluimvee, het stimuleren van biologische landbouw en natuurbeheer, het voeren van een ecologische winkel om voortgebrachte producten te verhandelen, etcetera.

Aangezien er voor al deze plannen diverse vrijwilligers nodig zijn ligt hier een kans voor de gemeente Brummen om kansarme en werkloze jongeren een eigen plek te geven waar men ook nog eens onder deskundige leiding iets van opsteekt. Verder kunnen er diverse recreatieve projecten worden gerealiseerd zoals een ‘blote voeten pad’, ‘bamboebos’, ‘theetuin’ en minicamping, of een combinatie hiervan. Vanzelfsprekend zullen deze projecten aan ecologische voorwaarden voldoen.

Aardaccu
Het kenniscentrum zelf zal een centrale plek gaan vervullen op het toekomstige stuk grond van de stichting. Daar zullen workshops en lezingen op velerlei gebied gehouden kunnen worden. Het gebouw zal met behulp van alternatieve bouwmethodes en -materialen gebouwd gaan worden. Daarbij is te denken aan een combinatie van Earthship en/of strobalenbouw, maar ook andere bouwvormen, zoals Adobe, kunnen gebruikt gaan worden. Ook zal het kenniscentrum – op een internet en telefoonaansluiting na - geheel autarkisch (zelfvoorzienend) opgezet gaan worden. Wind- en zonne-energie zullen gebruikt gaan worden, maar ook andere vergeten energievormen zullen de aandacht krijgen.

Wat te denken van bijvoorbeeld een aardaccu? Eind 1800 hebben diverse uitvinders succesvol met een aardaccu geëxperimenteerd. Stop een zinken en koperen pen in de grond en meet het potentiaalverschil tussen beide pennen. Deze zal afhankelijk van de grondsoort ongeveer 1 volt zijn, maar als je weet hoe dit systeem is uit te breiden, dan is 12 volt (en meer!) met voldoende ampères geen probleem. Of wat te denken van Nicola Tesla? Deze vergeten en inmiddels uit de hedendaagse schoolboeken geweerde uitvinder en genie wist honderd jaar geleden al een methode te bedenken en te bouwen om iedereen ter wereld altijd en overal van gratis stroom te voorzien. Zijn financier H.P. Morgan kon daar geen meter op plaatsen (lees: geen geld aan verdienen) en daarom werd het project stop gezet. In feite betalen we al honderd jaar lang voor iets dat Tesla destijds gratis kon leveren…

Verder denken we aan de ontwikkeling van een magneetmotor, verbrandingsmotoren die tot 75 procent minder brandstof gebruiken, en watermotoren. Inmiddels beschikt de stichting over een aantal licenties en oude patenten die het mogelijk maken diverse van deze vergeten energiebronnen te realiseren om zodoende het kenniscentrum geheel zelfstandig en onafhankelijk van nutsbedrijven te kunnen laten draaien. Een aantal bedrijven heeft tevens te kennen gegeven interesse te tonen in een aantal van bovengenoemde projecten en heeft laten weten dat we op hun kennis en medewerking kunnen rekenen.

Hospitaal
Ook op het gebied van gezondheid zal er het nodige gebeuren. Een van de projecten die gerealiseerd gaan worden op het terrein van het kenniscentrum is een hospitaal. De reden hiervoor is het feit dat de gezondheid van de hedendaagse mens steeds verder achteruit gaat. Mensen klagen vaker over moeheid, weinig energie, darmklachten, hoofdpijnen en ga zo maar door. De medische wetenschap denkt slimmer te zijn dan de natuur en laat ons geloven dat medicijnen de oplossing zijn voor al deze klachten. Je schrikt er van als je de pillendozen van veel mensen ziet. Deze zijn reeds ingedeeld in de zeven weekdagen waarbij iedere dag nog eens is opgesplitst in drie of vier dagdelen. De meeste medicijnen brengen bijwerkingen met zich mee die weer nieuwe klachten veroorzaken. Ook hierop is dan het antwoord van de medische wetenschap: nog meer medicijnen. Dit heeft tot gevolg dat de meeste mensen op hogere leeftijd ten onder gaan aan medicijnvergiftiging.

Transplantaties zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Het wordt reeds zo vaak toegepast dat er momenteel een nijpend tekort is aan donormateriaal. Aan de ene kant is het fantastisch dat de wetenschap zover gevorderd is. Men is in staat iemand een tweede kans te geven door middel van een nieuw orgaan. Het trieste is, dat de mens het contact met zijn lichaam steeds meer begint kwijt te raken en er maar op los leeft zonder er bij stil te staan of bepaalde producten wel zo goed zijn voor een goede gezondheid. Na een transplantatie is men vaak voorzichtiger, omdat men zich ineens realiseert dat de dood vlakbij is.

De meeste mensen gaan het lichaam steeds meer als een vervoermiddel beschouwen met het grote verschil dat men veel beter op zijn auto past dan op zijn lichaam. Een auto krijgt elk jaar voor veel geld een grote beurt. Olie, luchtfilter en bougies worden vervangen en er wordt gekeken wat er verder nog aan onderhoud nodig is. Is reparatie niet langer mogelijk of worden de onderhoudskosten te hoog, dan wordt de auto vervangen door een andere. Verder weet men ook dat je in een op diesel rijdende motor geen benzine mag doen of in een gastank benzine. Dit zou de motor van de auto schaden of zelfs geheel onbruikbaar maken. In het lichaam stopt men echter alles wat lekker is, zonder er bij stil te staan wat de gevolgen van dit ‘lekkere eten’ op lange termijn zouden kunnen zijn. Men wordt gehersenspoeld door de vele aantrekkelijke reclames die je doen geloven dat deze voedingsmiddelen gezond en krachtig voor ons lichaam zijn. Een paar van deze mythes zijn:

‘suikervrije producten’ waar de suiker vervangen is door zoetstoffen (zoals aspartaam). Hierbij wordt gesuggereerd dat deze beter zouden zijn voor ons gewicht. Deze zoetstoffen zijn echter nog veel schadelijker voor het lichaam dan gewone suiker.

  • Margarines zouden beter en gezonder zijn dan roomboter.
  • Melk is goed voor elk; “melk de witte motor”.
  • Fluor hebben we nodig voor onze tanden.

Jaarlijks komen er regelmatig collectebussen bij je deur langs. De ene keer is het voor hart- en vaatziekten, dan weer voor kanker, de nierstichting of diabetici. Stuk voor stuk suggereren ze in meer of mindere mate, dat we allemaal het volgende slachtoffer kunnen worden van één van deze ziektes, dus draag je financiële steentje bij.

Maar is dit wel zo? Hoe meer mensen er met de B.E.S.T.-methode1 getest werden, hoe meer bewijs er verkregen werd dat je wel degelijk invloed op je eigen gezondheid kunt uitoefenen, mits je bereid bent de verantwoordelijkheid hiervan weer in eigen hand te nemen. Dit doordat alle klachten in ons lichaam ontstaan door een onbalans of verstoring in het energiesysteem. Wat ook heel belangrijk is, is dat je je realiseert dat je bent wat je eet. Door het testen van vele honderden mensen met de B.E.S.T.-methode in de afgelopen jaren, kwam er een aantal frappante feiten naar voren.

  • Bij de meeste mensen die één of meer klachten hadden bleek het energiesysteem danig uit balans te zijn.
  • De meeste ouderdomsklachten bleken geheel onnodig te zijn en ontstaan door achterstallig onderhoud in het lichaam.
  • Een groot percentage van de mensen die arbeidsongeschikt zijn en in de WAO zitten kunnen weer geheel of voor een deel terugkeren in het arbeidsproces wanneer hun energiesysteem weer in balans wordt teruggebracht, waardoor de helende capaciteit van hun lichaam weer geactiveerd kan worden
  • Kankertherapieën slaan veel beter aan als het energiesysteem in balans wordt gehouden en de voeding op de persoon wordt aangepast.
  • De oorzaak van ziekte valt in de meeste gevallen te achterhalen in de emotionele hoek namelijk bij woede, angst en verdriet.

Het is de bedoeling dat we in het toekomstige hospitaal mensen weer bij zichzelf terugbrengen om het genezingsproces zo spoedig en soepel mogelijk te laten verlopen. De therapieën die hierbij een belangrijke rol zullen spelen zijn:

  • De B.E.S.T.-methode
  • Emotionele bevrijdende technieken zoals:
    • de Helende Reis (van Brandon Bays)
    • E.F.T.
  • Op het lichaam afgemeten voedingsadviezen.

Dit was slechts een kleine greep uit de vele projecten die wij als stichting Eco Lodge (ic) nog op stapel hebben staan. Eigenlijk is het teveel om op te noemen, want ook zullen er in de toekomst lezingen en workshops georganiseerd worden en bestaat er tevens de mogelijkheid opgeleid te worden als therapeut volgens het ‘Total Health Clinic’-principe.2 Waarom wij dit allemaal doen? Simpel: omdat de tijd er rijp voor is. Iedereen voelt en weet dat ‘de rek er uit is’. Het systeem waar we in zitten dient ons niet meer, maar wij dienen het systeem. Steeds meer mensen lopen (energetisch) vast, energierekeningen en brandstofprijzen rijzen de pan uit en voor oplossingen hoeven we niet op de politiek te rekenen. We hebben geen energieprobleem maar een politiek probleem. En dat geldt voor zoveel zaken. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, is een oud spreekwoord. Wij zijn al begonnen, begonnen met denken en uitvoeren. Wij willen onze kennis en ervaring delen met andere mensen. Samen kunnen we de problemen van de hedendaagse op materie en hebzucht gebaseerde samenleving het hoofd bieden en deze veranderen in een samenleving waar de mensen weer voor elkaar klaar staan en elkaar helpen. Door samen te werken en kennis te delen. Door ‘Eenzaam’ te veranderen in ‘Een Saam’. Vandaar stichting Eco Lodge (ic), een naam die uitgesproken mag worden als Eco Lodge of Ecolodgic. De letters (ic) staan voor ‘Intensive Care’, because we care…

[Voetnoten:]
1. De B.E.S.T.-behandeling is een combinatie van Oosterse geneeswijzen gecombineerd met Westerse technieken en schetst een beeld van de conditie van het afweersysteem/ energiesysteem. Het woord B.E.S.T. is een afkorting van Bio Energetische Stress Test. Door middel van een B.E.S.T.-behandeling wordt het gehele energiesysteem gerebalanceerd, wat inhoudt dat na gemiddeld drie behandelingen alle delen van het lichaam weer die energie krijgen die nodig is om de helende capaciteit van het lichaam zelf weer te activeren.

2: Zie www.totalhealthclinic.nl