Onderzoek Lichtbollen

Veel is geschreven over de zogenaamde lichtbollen of Orb's die graancirkels zouden maken. Toch zijn niet alle Orb's lichtbollen maar simpelweg stofdeeltjes die in de lucht zweven.

Sinds de intrede van de digitale camera zijn de foto's met lichtbollen niet aan te slepen. Na het nemen van letterlijk honderden foto's onder verschillende (weers) omstandigheden ben ik van mening dat de meeste lichtbollen simpelweg stofdeeltjes zijn die door het flitslicht van de digitale camera worden gereflecteerd. En aangezien uitzonderingen de regel bevestigen, zijn er ook lichtbollen die niet als stofdeeltje te verklaren zijn. Zie foto 3 en 4.

Het volledige onderzoek en het resultaat daarvan is te lezen in 'De Grap van de Graancirkel'.


Foto 1

Foto 1: Zandvlakte waar net iemand heeft gelopen waardoor het stof opwaaide en gefotografeerd kon worden met verschillende kleuren 'Orbs' als gevolg...


Foto 2

Foto 2: Een hand fijn stof en zand in de lucht geworpen en gefotografeerd met digitiale camera met flits met wederom 'Orbs' als gevolg.


Foto 3

Foto 3: Lichtbol gefotografeerd met analoge camera zonder flits bij de graancirkel van Zeddam, Gelderland, 18-07-2000.


Foto 4

Foto 4: Lichtbol gefotografeerd met digitale camera zonder flits in de graancirkel van Ridderkerk, Zuid-Holland, 03-08-2001.